€ 47.752 86.8%
van € 55.000
gesloten

Sinaasappels?


Op het Griekse eiland Lesbos staan twee vluchtelingenkampen. In het grote kamp Moria leven 20.000 mensen in en rond het kamp en op het altijd volle Kara Tepe verblijven 1300 'extra gevoelige' vluchtelingen die ziek, zwanger of op

leeftijd zijn. Because We Carry is daar sinds 2015 actief om zorg te dragen voor deze mensen. Nu dreigt er met de verspreiding van het corona-virus een verdere isolatie van de mensen die grotendeels afhankelijk zijn van

vrijwilligers voor medische zorg en wat groente of fruit. Veel vrijwilligers zijn echter vertrokken door de intimidatie van een groep relschoppers twee weken geleden, of willen naar huis voordat het coronavirus reizen onmogelijk

maakt. De koude nachten in tentjes zijn net voorbij, maar met minimale weerstand komt nu ook besmetting met het coronavirus dichterbij. Dit kan uitlopen op een enorme humanitaire ramp met ernstige gevolgen.


Waarom sinaasappels? Dat klinkt niet als een basaal levensmiddel. Gezien de zwakke gezondheid van de bewoners van het kamp is het echter een essentiele versterking van hun immuunsysteem. Er is overlegd met een dietiste, en citroenen zijn misschien minder makkelijk te eten (ook voor kinderen), en kiwi's zijn duurder. Daarom de sinaasappel.


Er is nog een groep vrijwilligers actief die deze mensen van levensmiddelen willen en kunnen voorzien, via Because We Carry. Om te zorgen dat ze dat minimaal een maandlang kunnen doen als de normale toevoer van goederen wordt onderbroken worden zijn nu veel levensmiddelen nodig. Eten in blik, luiers voor pasgeboren baby’s, en de hoognodige vitaminen om hen een boost te geven. En zeep, om de kans op besmetting te beperken. Waar Griekse inwoners nog toegang hebben tot gezondheidszorg, en misschien wat geld om nog die laatste levensmiddelen in te slaan, hebben 20.000 mensen niets.Wij kunnen hen helpen. Heel concreet?

Door €55.000 in te verzamelen voor sinaasappels.


Voor €25 krijgen 100 vluchtelingen een sinaasappel,

en met €250 help je 1000 mensen.


Hoe komen we op dat bedrag? Prijzen van een sinaasappel liggen rond de €0,25. Maal 20.000 voor de mensen in Moria = ~€5.000 per dag. Als ze minimaal 3 sinaasappels per week kunnen uitdelen, komt dat op €15.000 per week. Er bestaat een kans dat het kamp 3-4 weken zonder supplies het hoofd moet bieden aan het virus. De kosten worden nu geschat op €55.000. Dat is veel geld, maar het zijn veel mensen. Veel mensen die veel hebben meegemaakt en veel risico lopen. Alles dat wordt opgehaald zal ten goede komen van deze mensen. Triodos Foundation doet een bijdrage vanuit haar fondsen, en de vraag aan jullie allemaal is om bij de dragen aan deze campagne voor sinaasappels. Triodos Foundation gelooft in de kracht van het samen doen: iedereen kan geven en een verschil maken. Elke bijdrage is een geluid dat we ons zorgen maken over de mensen op Lesbos, en hen een menswaardig bestaan gunnen.


Kijk hier een korte reportage van EenVandaag over Because We Carry op Lesbos.Wie gaat het doen?

Because We Carry is opgezet in 2015 door drie vrouwen die er genoeg van hadden om alle verschrikkelijke verhalen te lezen en de beelden te zien. Waaronder Steffi de Pous. Ze groeide op in Zeist, en kan slecht tegen onrecht en het gevoel van onmacht. De vrouwen vlogen erheen en begonnen draagzakken voor baby’s, water en bananen uit te delen aan de mensen die net van de boten kilometers naar het kamp moesten lopen. Nu blijven zij zorg dragen voor de mensen in Kara Tepe. Ze werken nauw samen met andere NGO's, en met de lokale overheid. Triodos Foundation kent Steffi en Because We Carry sinds 2017 en heeft haar al eerder ondersteund.


Steffi en haar team is nu druk bezig om noodzakelijke hulpgoederen veilig te stellen. De vrijwilligers hebben onlangs toegang gekregen tot een groot warenhuis in de stad Mitilini, waar alles heen kan stromen. De eerste spullen gaan binnen een paar dagen op transport omdat het 10 dagen kost om erheen te rijden. De kansen worden steeds groter dat de grenzen op slot gaan, en het eiland met daarbij het kamp wordt afgesneden. Steffi voelt grote verantwoordelijkheid om voor deze mensen te zorgen en te reageren op hun situatie. Dat kan ze niet alleen. En die vraag om te antwoorden wordt aan ons allemaal gesteld.


Wat doen we?

We gaan met z’n allen, met grote en kleine bijdragen, de komende dagen zorgen dat Steffi en haar team deze spullen kunnen kopen of krijgen (in grote hoeveelheden), en dat ze door kan gaan met de programma’s die ze al runden. Want ook zonder corona is de situatie verschrikkelijk. En zij willen de last van de vlucht een stukje lichter maken. Doen jullie mee?