€ 210 8.4%
van € 2.500
gesloten

Deel pagina via:

Schilder- en tekenproject ‘In Nederland’


In Nederland is een schilder- en tekenproject voor kinderen van 4 - 12 jaar op azc Rotterdam, bedacht en uitgevoerd door Stichting de Vrolijkheid. Stichting de Vrolijkheid organiseert kunstzinnige activiteiten voor, door en met kinderen en jongeren op azc’s in Nederland.


Stichting de Vrolijkheid wil in asielzoekerscentra in Nederland een veilige plek creëren waar kinderen kind kunnen zijn; met kunst en creativiteit, muziek, theater, films, veel ruimte voor verhalen en vrolijkheid. Om talenten te ontwikkelen, om te focussen op het maken van iets moois en om plezier te hebben.


24 workshops

In Nederland bestaat uit 24 workshops die vanaf april 2019 wekelijks plaatsvinden op azc Rotterdam en waar zo'n 30 kinderen aan meedoen.


De workshops worden gegeven door een professionele beeldend kunstenaar, die wordt geassisteerd door 2 vrijwilligers. Individueel maar ook samen, ontdekken de kinderen spelenderwijs de mogelijkheden van de verschillende materialen. De nadruk ligt vanaf de eerste bijeenkomst op het plezier en het maken van iets moois.


Thema

Met het thema In Nederland gaan we op zoek naar typisch Nederlandse dingen: het Nederlandse landschap, Nederlandse kleuren, voorwerpen, gewoontes, etc.


Tijdens de workshops gaan we met de kinderen in gesprek over Nederland: Wat valt je op? Wat vind je bijzonder of gek? Wat zijn de verschillen met het land waar je vandaan komt? Wat (of wie) mis je het meeste in Nederland?


Boekje & expositie

Van deze gesprekken maken we notities. We gebruiken de frisse blik van de kinderen op Nederland als input om, uiteindelijk, een boekje te maken samen met de kinderen. De gemaakte werken vormen daarbij de illustraties. Het project wordt eind 2019 afgesloten met een expositie in het centrum van Rotterdam.


Museumbezoek

Gedurende het project gaan we twee keer naar een museum in Rotterdam, dat geschikt is voor kinderen zoals Villa Zebra en Boijmans van Beuningen. Museumbezoek plaatst kunst voor de kinderen in een breder perspectief.Doe Mee!


Schilderproject ‘In Nederland’ kost in totaal € 7.500,-


Daarmee kunnen 30 kinderen 24 weken lang deelnemen aan teken- en schilderworkshops onder leiding van een professionele beeldend kunstenaar, 2 vrijwilligers en maken we museumbezoeken, een expositie en een boekje mogelijk. 

 

We hebben nog € 2.500,- nodig, help je mee?

Met jouw donatie kunnen we veel doen!


  • met € 5,- geef jij alle kinderen een koekje bij de workshops
  • met € 10,- doneer jij 500 ml acrylverf in één kleur
  • met € 25,- geeft onze docente een uur lang workshop
  • met € 50,- kopen we een flinke stapel mooi, dik schilderpapier
  • met € 100,- doe jij een museumuitstap (inclusief vervoer) cadeau
  • met € 250,- kopen we passepartout-karton voor de expositie en een aantal wissellijsten

 

.. daarnaast heb je onze langdurige sympathie


Werken gemaakt door de kinderen van azc Rotterdam, voor het project 'Toekomst in Kleur' in 2018.Doel


Kinderen op het azc leren zich op een creatieve en positieve manier kunnen uiten. Ze gaan  experimenteren met vorm en kleur en leren beeldende vaardigheden. We laten kinderen hun talenten ontdekken en willen hun fantasie stimuleren.


We willen dat de kinderen even los van hun onzekere situatie komen en kunnen focussen op het maken van iets moois en iets waaraan ze plezier beleven. We merken dat dat het zelfvertrouwen en de veerkracht vergroot.

 

Daarnaast tonen we graag aan de stad dat deze kinderen er zijn in de stad Rotterdam. De kinderen op het azc hebben, net als hun Nederlandse leeftijdgenoten, plannen, wensen, dromen, talenten en humor. Met de afsluitende expositie in het centrum van de stad willen we dit graag laten zien en hen een gezicht geven; positieve, creatieve en kunstzinnige berichten uit het azc aan de stad.

 

 

De Vrolijkheid


De Vrolijkheid bestaat bijna 20 jaar en is actief op 27 azc’s in Nederland. Sinds begin 2017 ook op azc Rotterdam. Jaarlijks organiseert de Vrolijkheid op azc Rotterdam zo’n 350 tot 400 workshops: theater, schilderen, (pop)muziek, fotografie, film (met o.a. OneMinutes en Cinekid), dans, mode, etc.


De doelgroep op azc Rotterdam bestaat uit kinderen afkomstig uit diverse delen van de wereld: Eritrea, Syrië, Irak, Iran, Afghanistan, Turkije, Azerbeidzjan, Jemen, Sudan, Sierra Leone, Sri Lanka.


Eén op de drie vluchtelingen die naar Nederland komt is jonger dan 18 jaar. Op azc Rotterdam wonen zo’n 150 kinderen in de leeftijd 0 - 18 jaar. Overdag gaan de kinderen, vanaf 4 jaar, naar school. Na schooltijd hebben ze tijd te over, die de Vrolijkheid, samen met enkele andere organisaties, iets vrolijker probeert te maken.