€ 688 13.8%
van € 5.000
gesloten

Inrichting van een mobiele kliniek in Oeganda


Elke twee minuten overlijdt er in de wereld een vrouw aan baarmoederhalskanker. De ziekte is eenvoudig te voorkomen en te behandelen, maar in veel ontwikkelingslanden ontbreekt het benodigde zorgsysteem. Meer dan 10 miljoen Oegandese vrouwen lopen nu het risico om baarmoederhalskanker te krijgen. Door de mooie/effectieve samenwerking met een goede lokale partner kunnen we in dit land een echt verschil maken!


Female Cancer Foundation (FCF) ontwikkelde de 'See & Treat'-methode. De baarmoederhals wordt aangestipt met wat azijn, waardoor eventuele aanwezige pre-kankercellen zichtbaar worden. De cellen kunnen dan direct worden weggehaald met vloeibaar gas. Deze pijnloze behandeling is goedkoop (€10 per vrouw) en heeft geen gevolgen voor de vruchtbaarheid. De Triodos Foundation heeft geholpen met financiering van de ontwikkeling van de methode. 


Hoe helpt de Female Cancer Foundation vrouwen gezond te houden in Oeganda? De Female Cancer Foundation is gestart met 'Enjoying life, save women from cervical cancer' in Oeganda (Oost Afrika):

  • Samen met het Uganda Rural Development and Training Programme (URDT) is het See&Treat programma geïntroduceerd in het Greater Kibaale District.
  • We willen dit programma ook in andere regio's in Oeganda introduceren.
  • Het ultieme doel is om ervoor te zorgen dat de methode wordt opgenomen in het nationale Oegandese gezondheidsbeleid waardoor Oeganda op termijn vrij van baarmoederhalskanker is.


Ons streven is altijd om de See&Treat methode, in samenwerking met andere organisaties, zoals nationale kankerstichtingen of ziekenhuizen, binnen maximaal vijf jaar over te dragen aan de lokale bevolking en aan de lokale instanties. Uiteindelijk streven we naar een baarmoederhalskankervrije wereld door het steeds verder uitbreiden van onze projecten naar andere landen. 


Het doelbedrag is € 5.000 voor een tent voor de mobiele screening en alle toebehoren (bedden en materialen). En we kunnen de gemeenschap bereiken via media, radio, flyers en bijeenkomsten waar voorlichting wordt gegeven aan de vrouwen. Doe mee!!


  • Voor € 25 kunnen wij 50 vrouwen bewust maken van de diagnose- en behandelmogelijkheid bij baarmoederhalskanker.
  • Voor 50 kunnen wij 5 vrouwen informeren, onderzoeken en direct behandelen.
  • Voor € 300 kunnen wij een bed aanschaffen voor de mobiele kliniek.
  • Voor 750 kunnen wij een tent aanschaffen waarin vrouwen gescreend en behandeld kunnen worden.Mirjam de Blecourt, comité van Aanbeveling FCF: 'Simpel en effectief voor nog geen tientje een leven redden. Dat spreekt mij aan.' (powervrouw, advocaat en partner Baker & McKenzie) 


Ted van den Bergh, directeur Triodos Foundation: 'Schenkgeld is onmisbaar in dit project, omdat het zich richt op weinig draagkrachtige vrouwen in ontwikkelingslanden. Triodos Foundation heeft FCF geholpen bij de ontwikkeling van de See&Treat-methode. De methode is nu beschikbaar in betaalbaar. We willen dat ngo veel meer vrouwen worden geholpen, steun daarom deze Crowdgiving actie!'