€ 13.684 85.5%
van € 16.000
Nog 12 dag(en)

Deel pagina via:In 1977 groef Ibrahim Abouleish  de eerste put om te beginnen met biologische landbouw in de uitgestrekte woestijn in Egypte. Tegenwoordig is Sekem een gemeenschap van mensen en organisaties, biodynamische landbouw, voedingsmiddelen en textiel productie, onderwijs activiteiten van creche tot universiteit, medische en culturele activiteiten. Op holistische wijze richt Sekem zich op ontwikkeling van mensen en hun natuurlijke omgeving. Sekem werkt samen met honderden boeren in Egypte en heeft zelf al meer dan 680 hectare woestijnland in cultuur gebracht. Dat is hard nodig, want de voedselbehoefte in de regio groeit hard. Het areaal vruchtbaar land  neemt echter af. Iedere minuut gaat er (wereldwijd) een hoeveelheid agrarische grond vergelijkbaar met 30 voetbalvelden verloren door verwoestijning, erosie en uitputting van de bodem. 

 

Met het project ‘Greening the Desert’ werkt SEKEM aan drie van haar recent geformuleerde doelen voor 2057: 100% duurzame, CO2-neutrale en eerlijke landbouw in Egypte. In de oase Bahariya is een project gestart om 63 hectare woestijnland te cultiveren. SEKEM bezit daar al land en heeft er ervaring met de aanleg van irrigatiesystemen op basis van zonne-energie. In combinatie met compost wordt woestijnzand in korte tijd vruchtbare landbouwgrond. Op dit nieuwe stuk in Bahariya zal voedsel worden verbouwd voor tweeduizend mensen. Door tienduizend bomen te planten wordt ca 1.000 ton CO2 vastgelegd – dat compenseert de uitstoot van meer dan vierhonderd Egyptenaren per jaar. Zonder irrigatie lukt dit niet. Het benodigde water zal (duurzaam!) worden opgepompt en door middel van drie circulerende irrigatiesystemen (pivots) over het land worden gesproeid. Voor de aanleg van deze systemen en de zonne-energie installaties is een startkapitaal van € 400.000 nodig. Daarvan is al €237.000 opgehaald door CO2 certificaten, leningen en schenkgeld.

 

Op Give the Change willen we onze brede gemeenschap uitnodigen om bij te dragen door te schenken. Want het lijkt een groot bedrag, maar met één euro wordt er 1,44m² woestijn omgezet in landbouwgrond. Daarmee is elke vierkante meter een kleine groene revolutie die u kunt beginnen.Wist u dat een gemiddelde Nederlandse tuin een oppervlakte heeft tussen de 50m² en 100m²?


Hoe groot is uw tuin? Doneer dat in euro’s! Daarmee kan SEKEM die vierkant meters vergroenen in Egypte.


  •  50 m2 – 35 euro
  • 75 m2 – 52 euro
  • 100 m2 – 70 euro
  • 150 m2 – 104 euro


Ons eerste doel  bedrag is €4000. Als we dit halen, gaan we voor de volgende €4000! De droom is om €40.000 op te halen, dus we denken niet klein. Wanneer dit is gelukt, wil Sekem verder

blijven groeien! Ook de Nederlandse Vriendenkring SEKEM helpt hier aan mee en nodigt u van harte uit om lid te worden.